Direct of indirect licht

Directe verlichting

Bij directe verlichting schijnt de lichtbron rechtstreeks op het te belichten oppervlak zonder enige filtering. Dit type verlichting kan je gebruiken om kunstwerken of meubels uit te lichten maar ook als algemene verlichting wordt directe verlichting vaak gebruikt. Hierbij wordt dan wel gekozen voor lampen met een bredere stralingshoek.

Wanneer je directe verlichting als hoofdverlichting wenst te plaatsen, moeten er wel meerdere lichtbronnen voorzien worden omdat het licht anders niet gelijkmatig verdeeld zal worden in de ruimte. Het voordeel is dan weer dat het licht intenser zal zijn en dat de kamer goed uitgelicht zal zijn. Bij een werkplek moet je wel rekening houden dat er geen verblinding optreed door reflectie.

Voordelen

Eenvoudige installatie

Minder lumen nodig om iets te verlichten

Nadelen

Meer lichtpunten nodig om de ruimte egaal te verlichten

Verblinding rond het lichtpunt

Indirecte verlichting

Bij indirecte verlichting wordt de directe omgeving gebruikt om de kamer te verlichten. Dit kan aan de hand van het plafond, de wanden of andere vlakken. Deze worden dan de secundaire reflector genoemd. Indirecte verlichting kan perfect gebruik worden als algemene basisverlichting en zal zorgen voor een open indruk. Wanneer we dit type verlichting gaan vergelijken met direct licht zullen er wel meer en sterkere lichtbronnen nodig zijn om dezelfde hoeveelheid lichtsterkte te krijgen. Het voordeel is dat er geen storende verblinding zal optreden. Let wel op dat de vlakken waar het licht op schijnt een hoge reflectiefactor hebben.

Nadelen

Voordelen

….