Led vs spaarlamp vs halogeen

Halogeenlamp

Een halogeenlamp is een gloeilamp waarbij de ballon gevuld is met een inert gas onder hoge druk. Aan dit gas wordt een kleine hoeveelheid halogeen (broom of jodium) toegevoegd, waaraan de lamp zijn naam ontleent. Een halogeenlamp heeft een hoger rendement (lichtopbrengst per hoeveelheid toegevoerde energie) en een langere levensduur dan een gewone gloeilamp. Het principe van levensduurverlenging door toevoeging van halogenen berust op het Van Arkel-de Boerproces.

Het overgrote deel van de aan een gloeilamp toegevoerde elektriciteit wordt niet omgezet in zichtbaar licht, maar in onzichtbare warmte (het infrarode deel van het elektromagnetisch spectrum). De verhouding tussen het zichtbare en het onzichtbare wordt voornamelijk bepaald door de temperatuur van de gloeidraad: hoe hoger de temperatuur, hoe groter het zichtbare deel wordt, dus hoe hoger het rendement. Bovendien wordt het licht witter.

Voordelen

20 tot 30% efficiënter dan een gloeilamp

Het feller licht is meer in verhouding met het menselijk zicht

Nadelen

Hoog verbruik

Laag rendement

Beperkte levensduur (2.000 branduren)

Spaarlamp

Een (energie)spaarlamp of compacte fluorescentielamp (CFL) is een in de jaren 70 ontwikkeld type lamp dat eind jaren 80 op de markt kwam.

In tegenstelling tot de pl-lamp waarbij het voorschakelapparaat in de armatuur zit, zijn bij de spaarlamp zowel voorschakelapparaat als starter ingebouwd.

De eerste generatie was in verhouding duur en had geen significant hoger rendement dan de gloeilamp. De huidige (vierde) generatie spaarlampen is goedkoper te produceren en heeft een hogere efficiëntie.

Spaarlampen zijn fluorescentielampen, net als tl-lampen met een inductieve cos ? van 0,5 à 0,6. Rond 1982 had de eerste versie met een gewone ballast de bijnaam “dikke nek”, ietsje later volgde de spaarlamp met elektronische ballast met zijn bijnaam “lange vingers

Voordelen

80% efficiënter dan een gloeilamp

Lange levensduur (tot 15.000 branduren)

Verdien je investering snel terug

Nadelen

Vaak onaangename lichtkleur

Niet eco-efficiënt (bevat kwik en moet als Klein Gevaarlijk Afval verwerkt worden)

Led-lamp

Een ledlamp is een vorm van solid-state lighting (SSL), opgebouwd uit een groep van leds (licht-emitterende diodes). De karakteristieken van de toegepaste leds in de lamp bepalen samen met de stralingshoek de lichtstroom, lichtsterkte en kleurweergave.

Voordelen

Onklopbaar rendement

Levensduur van enkele decennia (+30.000 branduren)

Compact en schokbestendig

Nadelen

Hogere aankoopprijs (al verdien je de investering relatief snel terug!)